Acne littekens

Vlekjes, putjes en grove poriën

Acne is een aandoening die niet alleen tijdens de periode van puistjes, ontstekingen en overmatige talgproductie een probleem geeft, maar daarna laat het helaas in vele gevallen ook ontsierende littekens achter.
Gelukkig is het zo dat acne-littekens al lang niet meer zo vaak en in heftige vorm voorkomen dan voorheen. Vanwege goede en tijdige behandelmethoden door huidtherapeuten en artsen wordt een groot deel voorkomen, doordat de acne sneller onderdrukt en/of behandeld wordt.

Symptomen

Wanneer de puistjes en ontstekingen verdwenen zijn, kan het zijn dat er rood-paarse of bruine vlekken achterblijven op de plek waar de puistjes en ontstekingen hebben gezeten. Als de vlekken geheel vlak zijn laten ze uiteindelijk nauwelijks littekens achter, maar het kan wel enkele maanden duren voordat ze zijn weggetrokken. Daarnaast kunnen er grove poriën, putjes of bultjes aanwezig zijn die vaak als cosmetisch storend worden ervaren.

Soorten acne-littekens

Veel puistjes en ontstekingen laten alleen een rood-paars of bruin vlekje achter met weinig tot gaan littekenweefsel. Grotere ontstekingen laten vaker littekenweefsel achter, waarbij sprake kan zijn van weefselafname of -toename.

Post-inflammatoire hyperpigmentatie: rood-paarse of bruine vlekken na acne of andere huidbeschadigingen.

Ice-pick littekens: ook wel ijspriemlittekens genoemd. Deze littekens zijn smal, maar heel diep en eindigen in een punt.

Boxcar littekens: zijn groter en stugger dan ice-pick littekens. Ze kunnen tot enkele millimeters breed zijn en hebben een duidelijke rand.

Rolling littekens: hierbij is er ook weefselverlies. Deze littekens zijn glooiend en iets verzonken in de huid.

Hypertrofische littekens: bij deze littekens wordt er teveel littekenweefsel aangemaakt, waardoor het op de huid komt de liggen en niet gelijk is met de rest van de huid. Het kan stug aanvoelen en zowel wit als rood van kleur zijn.

Keloïd littekens: lijken op hypertrofische littekens. Het verschil is vaak de hoogte en grootte en keloïd littekens groeien buiten de oorspronkelijke omvang van de ontsteking. Doordat het keloïd weefsel snel de neiging heeft te gaan woekeren, is behandeling ervan erg lastig. Er kan worden gekozen voor een injectie met corticosteroïden door een dermatoloog of plastisch chirurg.

Oorzaken

Acne-littekens zijn restverschijnselen van acne en ontstaan door beschadiging van de huid door pulken of heftige ontstekingen. Er is sprake van een blijvende schade aan het onderhuidse bindweefsel. De ernst van de littekens wordt bepaald door de ernst van de acne maar ook de aanleg voor de aanmaak van littekenweefsel. De een maakt nu eenmaal sneller en meer littekenweefsel aan dan de ander.

Dit kun je zelf doen

Helemaal voorkomen kun je acne-littekens vaak niet, maar wel geldt: hoe langer je met acne blijft rondlopen, hoe groter de kans op blijvende littekens.

  • Neem tijdig contact op met een huidtherapeut om te voorkomen dat de acne verergert en de schade hiervan te beperken
  • Zo min mogelijk zelf knijpen of pulken aan de plekjes
  • Bescherm de acne huid goed tegen de zon, want de vaak dunne littekenhuid zal sneller bruin verkleuren

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?