Acne
Jeugdpuistjes, mee-eters of een vette huid
Acne is één van de meest voorkomende huidaandoeningen. Er is sprake van acne als poriën zijn verstopt met talg, bacteriën en vetzuren. De aandoening komt het meest voor in de leeftijd van 11 tot 25 jaar, maar kan ook op latere leeftijd ontstaan.
Symptomen
Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug, omdat zich daar veel talgklieren bevinden. Op de acnehuid zie je vaak mee-eters (comedonen), rode pukkels (papels), puistjes met een wit kopje (pustels) en/of onderhuidse ontstekingen (cysten). De huid kan daarnaast vettig, glimmend, snel geïrriteerd, schilferig en pijnlijk zijn.
Soorten acne
Acne vulgaris: oftewel jeugdpuistjes, is de vorm van acne die het meest bekend is. De klachten beginnen meestal in de puberteit. 85% van de jongeren heeft er in mindere of meerdere mate last van, maar ook op volwassen leeftijd kan acne vulgaris voorkomen.
Acne conglobata: de ernstige vorm van acne, die vaker bij mannen dan vrouwen voorkomt, is meestal herkenbaar aan de aanwezigheid van bulten en cysten.
Acne comedonica: hierbij staan comedonen op de voorgrond en er zijn geen of nauwelijks pustels aanwezig.
Acne excoriee des jeunes filles: huidbeschadiging bij een milde acne door het voortdurend uitknijpen, krabben en peuteren aan kleine puistjes of korstjes. Dit zorgt voor een huidschade van wondjes, pigmentvlekken en littekens in het gezicht.
Acne tarda: deze term wordt gebruikt voor acne bij vrouwen boven de 25 jaar. Bij 20% begint de acne na het 25ste jaar, bij 80% van de vrouwen bestond acne reeds en is het nog steeds aanwezig. Meestal gaat het om een mildere vorm met mee-eters en puistjes rondom het kin/mondgebied.
Oorzaken
Acne ontstaat, en wordt in stand gehouden, door een combinatie van verschillende factoren:
- Verhoogde talgproductie
- Verstopping van de talgklier
- Bacteriegroei in het talgklierkanaal
- Hormonale schommelingen
- Erfelijkheid
- Stress
- Voeding
Dit kun je zelf doen
Helemaal voorkomen kun je acne niet, maar met deze adviezen kun je jouw huidklachten bij acne onder controle houden:
- Neem tijdig contact op met een huidtherapeut om d.m.v. acnetherapie te voorkomen dat de acne verergert en de schade hiervan te beperken
- Zo min mogelijk zelf knijpen of pulken aan de plekjes
- Stress zoveel mogelijk vermijden
- Vermijden van voeding die de acne verergert, zoals koemelk en suikers
- Gebruik thuisproducten afgestemd op jouw huid