Coagulatie

Wegbranden van ontsierende huidoneffenheden

Coagulatie is een techniek om goedaardig huidweefsel gecontroleerd weg te branden. De huidoneffenheden kunnen hierbij oppervlakkig op of in de huid liggen.

Voordat tot coagulatie van ontsierende huidoneffenheden kan worden overgegaan, worden de plekjes gecontroleerd of er geen sprake is van onrustige cellen of huidkanker. Bij twijfel zal ik je vragen dit te laten controleren bij de huisarts of dermatoloog.

Indicaties

Veel kleine ontsierende huidoneffenheden kunnen worden behandeld d.m.v. coagulatie, zoals:

Werkwijze

Als de ontsierende huidoneffenheden als goedaardig zijn beoordeeld worden deze door middel van stroom gecoaguleerd, oftwel weggebrand. Voor verwijde bloedvaatjes gebeurt dit door met een naaldje het vaatje aan te prikken en dicht te branden. Voor huidoneffenheden die op de huid liggen gebeurt dit door met een elektrode vlak boven de huid een vonkje te genereren waardoor het overtollige huidweefsel wordt weggebrand.

Na de behandeling kan de huid nog enkele dagen rood zijn. Ook kan er een korstje ontstaan, dit is normaal en probeer hier niet aan te pulken. Het korstje zal binnen een week vanzelf van de huid vallen.

Bij grotere huidoneffenheden zullen meerdere behandelingen nodig zijn. In dat geval zijn 2-3 behandelingen vaak voldoende, met een tussenpoos van minimaal 2 weken.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?