Eczeem

Droge, schilferige of rode huid

De huid is een van de grootste organen van het lichaam. Bij een volwassen mens is de huid bijna 2 m2 groot en weegt ongeveer 7 kilo.
De huid beschermt het lichaam tegen vele schadelijke invloeden van buitenaf. Het werkt als een soort schild tegen zonlicht, schadelijke stoffen, bacteriën en schimmels. Dit noemen wij de barrièrefunctie van de huid.
Bovendien heeft de huid een belangrijke functie in de regulatie van de temperatuur van het lichaam en is het in staat signalen zoals pijn, warmte en kou te registreren en door te geven naar het centraal zenuwstelsel.

Barrièrefunctie

Het belangrijkste onderdeel van de huid in het kader van de barrièrefunctie is de hoornlaag of stratum corneum. Deze laag wordt voortdurend vernieuwd en zo nodig hersteld vanuit de opperhuid (epidermis). Dit gebeurt doordat huidcellen, die aan de basis van de opperhuid voortdurend worden aangemaakt en beetje bij beetje opschuiven naar de oppervlakte. Naarmate de cellen dichter bij de oppervlakte van de huid komen veranderen zij steeds meer in hoorncellen. Deze hoorncellen zijn omgeven door een envelop van huidvetten: dit zijn vetzuren, cholesterol en ceramiden. Deze huidvetten zijn als het ware het ‘cement’ tussen de hoorncellen.
Mensen krijgen naarmate ze ouder worden een dunnere hoornlaag. De celdeling neemt af, net als de hoeveelheid levende cellen die vocht bevatten. Naast het vochtverlies wordt er ook minder talg aangemaakt, wat ook zorgt voor een drogere huid.

Vochthuishouding

Normaal gesproken is de verdamping van vocht door de huid heel precies geregeld. Wanneer de hoeveelheid huidvetten in de huid verminderd is wordt de huid echter makkelijker doorlaatbaar voor water en is de juiste balans van de vochthuishouding in de huid verdwenen en droogt de huid uit. Hierdoor wordt de huid rood en schilferend. Bovendien kunnen kleine kloofjes in de huid ontstaan.

Water & zeep

Wanneer de huid regelmatig met zeep wordt gewassen wordt de huid weliswaar schoon, maar ook letterlijk ‘ontvet’: de huidvetten worden weggespoeld. Hierdoor kan het vocht in de huid makkelijker verdampen. Veel wassen met water en zeep veroorzaakt dus een droge huid.
Mensen die in het dagelijks leven veel met water, zeep en reinigingsmiddelen werken hebben dus ook een verhoogd risico op droge huid, vooral aan de handen.
Bij sommige beroepen bestaat een aanzienlijk risico op uitdroging van de huid. Bijvoorbeeld omdat beroepshalve de handen veel gewassen moeten worden of door direct contact met stoffen die de huidvetten kunnen oplossen. Te denken valt aan verpleegkundigen, artsen, schoonmakers, koks, monteurs etc.

Voeding

Droogte heeft met hitte te maken.  Bij een droge huid is de verbranding in het lichaam te hoog. Ieder orgaan gebruikt een vuurtje om stoffen op te nemen en om te zetten in lichaamseigen stoffen. Ook de huid. Dit wordt katabolisme genoemd. Geraffineerde koolhydraten met snelle suikers hebben een hoge verbrandingsgraad en leveren een belangrijke bijdrage aan een droge huid. De afvalproducten belasten onze uitscheidingsorganen, zoals de lever en de nieren. Daarnaast hopen de afvalstoffen op in het bindweefsel en het vetweefsel, wat naast een droge huid ook een duidelijke relatie heeft met diverse huidklachten zoals acne, cellulitis en eczeem.
omdat deze langzaam verbranden, waardoor je minder afvalstoffen krijgt.

Weer & wind

In de winter merken we het direct. Zodra het kouder wordt, vorst, harde wind ontstaat direct een droge huid, gebarsten lippen en jeuk.
Door de droge lucht van centrale verwarming en van buiten verdampt er meer vocht uit je huid dan wenselijk. In de zomer kan dit ook gebeuren. Door de zon en airconditioning verliest de huid ook vocht.

Dit kun je zelf doen

Bij uitdroging gaat de huid zelf extra huidvetten produceren om de weggespoelde huidvetten te vervangen en zo de huidbarrière te repareren. Dit herstel duurt ongeveer 1 week, mits de huid met rust gelaten wordt en de tijd krijgt om weer te herstellen. Door de oppervlakte van de huid met een beschermende vette crème in te wrijven krijgt de huid inderdaad de kans om volledig te herstellen.

Om de huidbarrière te laten herstellen adviseer ik:

  • Vermijd zoveel mogelijk direct contact met stoffen die de huid beschadigen. Voorbeelden zijn oplosmiddelen en zepen (ook gewone zeep en shampoo!) die de huid ontvetten. Vooral in combinatie met warm water zijn deze schadelijk.
  • Draag wanneer dat mogelijk is handschoenen. Draag onder rubberen handschoenen bij voorkeur katoenen verbandhandschoenen.
  • Stook het huis niet te warm zodat de lucht niet te droog wordt.
  • Zorg voor vochtverdampers aan de centrale verwarmingsradiatoren om de vochtigheidsgraad van de lucht op peil te houden.
  • Bescherm bij koud weer de huid met goede kleding en handschoenen.
  • Neem contact op met een huidtherapeut voor advies over een goede beschermende crème.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?