Hirsutisme

Ongewenste haargroei op gezicht en lichaam

Hirsutisme is een vorm van ongewenste haargroei bij vrouwen volgens een mannelijk patroon. Hirsutisme is iets wat veel meer voorkomt dan wordt gedacht. Het is vaak niet zichtbaar, omdat het wordt weggehaald door middel van harsen of met een pincet. Toch is het een aandoening die een grote invloed heeft op vrouwen en kan zorgen voor onzekerheid en schaamte. Dit is de reden dat veel vrouwen voor een behandeling kiezen.

Symptomen

De overbeharing wordt vaak gezien op de kin, hals en bovenlip (baardstreek) en rondom de tepels. Het schaamhaar loopt door naar de navel en in de bikinilijn kan de haargroei uitbreiden naar de binnenzijde van de bovenbenen.

Als stelregel geldt vaak dat de beharing volgens mannelijk beharingspatroon aanwezig is.

Oorzaken

Hirsutisme kan meerdere oorzaken hebben. Er zijn 3 vormen:

Idiopathische of familiaire hirsutisme: Dit is een vorm die vaak gezien wordt bij families. Meerdere familieleden kunnen er last van hebben, vaak gaat dit van moeder op dochter. Maar ook mannen kunnen extremer behaard zijn. De eerste tekenen van overbeharing beginnen tijdens de puberteit. Het gehalte aan mannelijke hormonen (testosteron) is niet verhoogd bij deze vorm.  Wel wordt gedacht dat de haarzakjes gevoeliger reageren op het mannelijke hormoon waardoor de haargroei extra gestimuleerd wordt.

Hormonale hirsutisme: Dit is een vorm waarbij een overproductie is van het mannelijke hormoon ‘testosteron’. De overproductie vindt plaats in de bijnierschors en in de eierstokken. De oorzaak is meestal een tumor in de bijnierschors of in de eierstokken.  De diagnose die hierbij gesteld wordt is: poly cystisch ovarium syndroom (PCOS). Vaak hebben vrouwen met deze vorm van hirsutisme ook andere klachten zoals een lagere stem, minder borstvorming en snellere spierontwikkeling. Ook menstruatiestoornissen en acne wordt frequenter gezien. In dit geval worden vrouwen vaak verwezen naar de gynaecoloog.

Medicamenteuze hirsutisme: Dit is een vorm waarbij een medicijn de uitlokkende factor is. Dit komt vaak voor bij vrouwen in de overgang die worden behandeld met testosteron-verwante medicatie. Ook het gebruik van anabole steroïden (prestatie verhogende middelen), vaak voorkomend bij sporters, kunnen hirsutisme in de hand werken.

Dit kun je zelf doen

Hirsutisme is een aandoening die niet vanzelf overgaat. Neem contact op met je huisarts voor behandeling d.m.v. medicijnen of hormonen. Er zijn enkele medicijnen die de oorzaak van jouw vorm van hirsutisme kunnen onderdrukken, zodat je minder last hebt van de ongewenste haargroei.

De ongewenste haargroei wordt vaak als storend ervaren en kun je zelf verwijderen d.m.v. scheren, harsen, epileren of ontharingscrème. Deze methoden zijn tijdelijk van aard. Neem contact op met een huidtherapeut als je de haren definitief wil laten verwijderen. Dit gebeurt in de praktijk d.m.v. elektrische epilatie en laserontharing.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?