Huidveroudering

Lijntjes, rimpels en vlekjes

Het ouder worden is iets dat met de tijd verstrijkt en in de loop van de jaren zichtbaar wordt in de huid. De eerste lijntjes en rimpeltjes ontstaan vaak vanaf het 25e jaar door lachen, fronsen en met je ogen knijpen.

Symptomen

De eerste tekenen van huidveroudering zijn vaak zichtbaar rond de ogen, de zogenaamde kraaienpootjes. Ook in het mondneusgebied is huidveroudering vaak vroeg zichtbaar. We zien fijne lijntjes en rimpels, maar ook vlekjes of verwijde vaatjes.

Oorzaken

Rimpels horen bij het ouder worden. Iedereen krijgt ze vroeg of laat. Familiair gezien komt het bij de een wel meer voor dan bij de ander. Vanaf de middelbare leeftijd wordt minder onderhuids bindweefsel (collageen en elastine) aangemaakt. Daarnaast worden de essentiële bindweefselcellen, de fibroblasten, die zorgen voor de trekvastheid en stevigheid van de huid steeds minder geproduceerd.

Fibroblasten zijn de ‘werkpaarden’ van de huid. Ze bevinden zich in de lederhuid en maken, naast collageen en elastine, ook hyaluronzuur aan. Dit is een lichaamseigen stof die vocht bindt. Hierdoor heb je een mooie gehydrateerde huid.
Wanneer de afbraak groter is dan de aanmaak zal de huid uiteindelijk slapper en droger worden. Hierdoor ontstaan lijntjes en rimpels.

Naast dit erfelijk bepaalde proces van afbraak van bindweefsel speelt ook leefstijl een belangrijke rol. Denk hierbij aan zongedrag, alcoholgebruik, roken, voeding met veel suikers en stress.

Dit kun je zelf doen

Huidveroudering voorkomen kun je niet, maar afremmen en uitstellen van de vroege tekenen van huidveroudering zeker wel. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Gebruik dagelijks een dagcrème met spf, ook in de winter;
  • Draag een zonnebril bij zonnig weer;
  • Eet en drink gezond, dat wil zeggen; gebruik zo min mogelijk suikers en beperk alcoholgebruik;
  • Stop met roken;
  • Drink voldoende water;
  • Verminder stress;
  • Gebruik een voedende dag- en nachtverzorging met bijvoorbeeld anti-oxidanten en hyaluronzuur.

Een huidtherapeut kan je helpen om de vroege tekenen van huidveroudering te herkennen en behandelen. Zij kan je advies geven over huidverzorging afgestemd op jouw huidtype en door middel van chemische peelings en microneedling de fijne lijntjes minder zichtbaar maken. Oppervlakkige vlekjes en vaatjes kunnen d.m.v. coagulatie worden verwijderd.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?