Hyper- of hypopigmentatie

Donkere of lichte pigmentvlekken

Er is sprake van een pigmentatie probleem als er teveel of juist te weinig pigment aanwezig is in de huid. Hyper = teveel en hypo = te weinig. In het gezicht kunnen pigmentvlekken behoorlijk storend zijn.

Symptomen

Hyperpigmentatie kan afhankelijk van het huidtype verschillende kleuren hebben zoals lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauwig. Hypopigmentatie kan wat lichter zijn dan de normale huidskleur tot helemaal wit. Pigmentvlekken kunnen soms ook wat schilferig zijn of er groeien haren in (vooral bij aangeboren pigmentvlekken).

Soorten

De meest voorkomende pigmentvlekken in de praktijk zijn:
Lentigo: oftewel ouderdomsvlek of levervlek, is een veel voorkomende, bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Deze huidafwijking treedt vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht hebben blootgestaan. Een lentigo komt met name voor in het gezicht en op de handruggen. Een enkele keer worden de vorm en de kleur van de vlek grilliger en ontwikkelt een lentigo zich kwaadaardig. Als een ouderdomsvlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, raad ik een bezoek aan de huisarts aan. Deze kan vaststellen of er sprake is van huidkanker waarna behandeling noodzakelijk is.

Melasma: oftewel zwangerschapsmasker, is een goedaardige bruine verkleuring in het gelaat bij vrouwen die zwanger zijn, de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma komt met name voor op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het is een onschuldige huidafwijking die, na de bevalling of na het stoppen met de pil of andere hormoonmedicatie, vaak weer spontaan verdwijnt. Als een vrouw eenmaal melasma heeft gehad, is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, hormoonmedicatie, pilgebruik of zonlicht opnieuw ontwikkelt.

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH): is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen, kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval.

Vitiligo: is een onschuldige maar soms ontsierende aandoening waarbij de huid pigment verliest. Ook de haren kunnen wit kleuren. Vitiligo komt met name in het gezicht, op de handen en in de schaamstreek voor. Er ontstaan melkwitte vlekken in verschillende vormen en groottes.

Naevus: oftewel moedervlek, is een goedaardige en soms verheven vlek op de huid die licht tot donker van kleur is. Naevi (moedervlekken) kunnen vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar de meeste ontstaan tussen het 3e en 40ste levensjaar. Erfelijke aanleg en zonverbrandingen op kinderleeftijd kunnen de ontwikkeling van naevi stimuleren. In een enkel geval kan een naevus zich kwaadaardig ontwikkelen. Als een moedervlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, raad ik een bezoek aan de huisarts aan. Deze kan vaststellen of er sprake is van huidkanker waarna behandeling noodzakelijk is.

Oorzaken

De precieze oorzaak van hyper- en hypopigmentatie is niet altijd bekend. Soms is er wel een duidelijk oorzaak aan vooraf gegaan, zoals een ontsteking of zwangerschap. Wel is bekend dat blootstelling aan de zon, hormonale veranderingen en erfelijkheid een grote rol spelen.

Dit kun je zelf doen

Als pigmentvlekken in de familie voorkomen, is het aan te raden de huid goed te beschermen tegen de zon en andere vormen van UV licht.

Voor vrouwen kan het een overweging zijn om geen anticonceptie te gebruiken.

De witte huid van vitiligo vlekken is uiterst kwetsbaar en gevoelig voor UV straling. Smeer dagelijks met spf50 of bedek de huid met UV werende kleding.

Neem contact op met een huidtherapeut als je advies of behandeling wil over hyperpigmentatie. Afhankelijk van het type, de grootte, de locatie van de pigmentvlek en diepte in de huid kan hyperpigmentatie worden behandeld met chemische peelings, nano-dermabrasie, microneedling of coagulatie. Bepaalde huidverzorging bevat pigment-remmende ingrediënten.

Behandeling van hypopigmentatie is helaas niet mogelijk, omdat het afgebroken pigment niet opnieuw kan worden aangemaakt.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?