eczeem jeuk

Jeuk, rode huid of eczeem?

Tijdens de koude winter dagen krijgt je huid het vaak zwaar te verduren. Er is een koude en droge buitenlucht, maar belangrijk om niet te vergeten is dat ook binnen de lucht een stukje droger wordt doordat de verwarming aan staat. De droge lucht zorgt ervoor dat het vocht in je huid sneller verdampt, waardoor de huid (die al kwetsbaar was) nog kwetsbaarder wordt. Hierdoor kunnen gemakkelijker droogte, roodheid, scheurtjes, kloofjes en uiteindelijk eczeem ontstaan. Met onderstaande adviezen kun je vervelende huidklachten mogelijk voorkomen:

Douchen
Vooral in de winter is een warme douche vaak heerlijk. Maar juist dit warme water onttrekt het vocht uit je huid. Het vochtverlies via de buitenste huidlaag wordt trans-epidermaal waterverlies, afgekort TEWL, genoemd. Dit houdt in dat de cellen van de buitenste huidlaag een beetje open staan, waardoor er in het bovenste laagje van de huid als het ware “vocht verlies” is. Hierdoor kan je huid na het douchen droog en trekkend aanvoelen.
Daarnaast heeft de huid een vettige beschermlaag die na warm douchen kan worden aangetast. Bij een normale en gezonde huid herstelt deze beschermlaag zich snel. Bij een al geïrriteerde / eczeem gevoelige huid kunnen er hierdoor sneller eczeem plekken ontstaan.
Advies: douche niet te vaak (2-3 keer per week), niet te warm (37°C) en niet te lang (5 minuten). Het gebruik van douche olie heeft de voorkeur boven zeep, omdat ook zepen de huid uitdrogen.

Kleding
Probeer je huid te beschermen tegen de kou en draag beschermende kleding buitenshuis. Door je huid te beschermen door middel van bijvoorbeeld handschoenen op de fiets voorkom je dat de koude droge lucht de huid aantast. Verder kan ook een lekkere trui en warme broek je huid beschermen. Let echter wel op dat sommige stoffen (zoals wol) juist voor irritatie kunnen zorgen.
Advies: draag kleding en ‘winter accessoires’ die niet te strak zitten en liefst van katoen.

Smeren, smeren en nog eens smeren
Verder is het fijn om een voedende crème of zalf te gebruiken. Probeer producten met alcohol en parfum te vermijden. Voedende ingrediënten zijn bijvoorbeeld glycerine en ureum.
Bij PUUR huidzorg wordt gewerkt met de producten van Dermasence. Zij hebben productlijnen speciaal voor de droge- en eczeem gevoelige huid, namelijk de Adtop en Vitop serie. Deze producten bevatten onder andere aloë vera, groene thee, glycerine en ureum. Deze ingrediënten hebben een ontstekingsremmende, kalmerende en hydraterende werken en helpen met de heling van de huid. Een goede crème of zalf zorgt ervoor dat de huid meer vocht vasthoudt en soepeler blijft.
Advies: smeer de hele huid in na élke douche beurt en indien nodig dagelijks met een voedende crème of zalf.

 

Mocht je last hebben van een jeukende/droge/rode geïrriteerde huid of eczeem en hier graag advies over willen? Neem contact op, want bij PUUR huidzorg kun je terecht met al jouw vragen over de huid!