Keratosis Pilaris

Pukkeltjes en ruwe huid op de bovenarmen of bovenbenen

Keratosis pilaris is een veel voorkomende onschuldige huidaandoening die meestal al op de kinderleeftijd ontstaat.

Symptomen

Keratosis pilaris is te herkennen aan kleine ruwe, rode bobbeltjes op plekken waar de haren uit de huid komen. Er ontstaat het beeld van een kippenvel. Meestal geeft keratosis pilaris geen jeuk of pijn. Bacteriën kunnen zich nestelen in de slecht uitrijpende haarzakjes. Hierdoor ontstaan er op sommige plaatsen kleine ontstekingen en/of infecties en kunnen er kleine puskoppen tevoorschijn komen.

De huidaandoening wordt vooral gezien aan de strekzijde van de bovenarmen, bovenbenen en billen. Soms komt keratosis pilaris voor in het gezicht, dit wordt ook wel ulerythema ophryogenes genoemd.

Oorzaken Keratosis Pilaris

De precieze oorzaak van keratosis pilaris is onbekend. Wel wordt het vaker gezien bij mensen die een aanleg hebben om allergisch te reageren, zoals bij eczeem, astma en hooikoorts.

Dit kun je zelf doen

Keratosis pilaris gaat vrijwel nooit vanzelf over en kan voor langere tijd, in meer of mindere mate, blijven bestaan. De huid met keratosis pilaris is vaak erg gevoelig. Het gebruik van huidverzorgingsproducten met parfum wordt daarom ten zeerste afgeraden. Ureum of fruitzuur houdende huidverzorgingsproducten kunnen de huid gladder en egaler maken.

Neem contact op met een huidtherapeut voor advies over de juiste huidverzorgingsproducten voor jouw huid.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?