Lipoedeem

Pijnlijke dikke benen en heupen

Lipoedeem is een chronische aandoening waarbij er sprake is van onevenredige, pijnlijke vet- en vochtophoping in met name de bovenbenen, heupen, knieën en soms ook in de armen. Het is een niet te genezen ziekte die vrijwel alleen bij vrouwen voorkomt. Kenmerkend bij lipoedeem, is het feit dat de voeten (en handen) niet aangedaan zijn.

Symptomen

Lipoedeem kan gepaard gaan met verschillende klachten. De benen, en soms ook de armen, nemen in omvang toe door zwelling van de vetcellen. Heel karakteristiek zijn de smalle taille en brede heupen, soms met wel 2-3 kledingmaten verschil tussen boven- en onderlichaam. Ook het dun blijven van enkels, voeten, polsen en handen is heel kenmerkend voor lipoedeem. De zwelling treedt altijd aan beide benen of beide armen voor. Is één kant van het lichaam aangedaan? Dan is er waarschijnlijk sprake van lymfoedeem.

Vrouwen met lipoedeem hebben vaak een zwaar of vermoeid gevoel in de benen en armen. Er kan ook sprake zijn van krachtsverlies en gewrichtsklachten. De huid is meestal drukgevoelig en er ontstaan snel blauwe plekken.

Soorten

Lipoedeem begint vaak in het onderlichaam, maar komt ook voor in het bovenlichaam. Er zijn vormen waarbij alleen de onderbenen zijn aangedaan of waarbij juist de heupen en bovenbenen meer zijn aangedaan, maar vaak is lipoedeem aanwezig in het hele been inclusief heupen.

Lipoedeem kent drie verschillende stadia:

  • Stadium 1. Dit stadium kan jarenlang bestaan. De huid is hierbij nog zacht en vrij regelmatig van consistentie. Wel is hier al duidelijk sprake van een maatverschil in boven- en onderlichaam.
  • Stadium 2. Het huidoppervlak wordt gekenmerkt door een grovere structuur, oneffenheden en de huid voelt harder. Er is duidelijk sprake van cellulite en de omvangsverschillen worden groter.
  • Stadium 3. In dit stadium zien we grovere stukken vetweefselvermeerdering, die de benen van vorm veranderen. In dit stadium is er vaak ook ontwikkeling van lymfoedeem.

Ondanks dat lipoedeem een chronisch, progressieve, aandoening is, komt niet iedereen met lipoedeem uiteindelijk in stadium 3. Ook de mate van (pijn)klachten hangt niet samen met de stadia, m.a.w. iemand met stadium 1 kan meer (pijn)klachten ervaren dan iemand in stadium 3.

Oorzaken

Lipoedeem is een aandoening waarbij er zwelling van vetcellen optreed. Ook zijn de vetcellen waarschijnlijk actiever. Als gevolg hiervan kan het lymfesysteem overbelast raken, waardoor er ook een lymfoedeem ontstaat: lipo-lymfoedeem.

Lipoedeem komt alleen bij vrouwen voor. Waarschijnlijk speelt de hormoonhuishouding hierin een hele belangrijke rol. Bij veel vrouwen ontstaan de eerste klachten in de puberteit en verergeren na een grote hormonale verandering zoals; pilgebruik, zwangerschap of overgang.

Dit kun je zelf doen

Lipoedeem is niet te genezen. Door tijdige signalering en behandeling van symptomen zijn de (pijn)klachten goed onder controle te houden.

Factoren die een positieve werking hebben op lipoedeem zijn:

  • Voldoende beweging en milde krachttraining
  • Gezonde voeding, bij voorkeur koolhydraatarm
  • Compressietherapie
  • Probeer op gewicht te blijven, en voorkom jojo-en

Een huidtherapeut kan je helpen de (pijn)klachten te verminderen d.m.v. oedeemtherapie en het aanmeten van therapeutisch elastische kousen of een compressiebroek. Tijdens de oedeembehandeling kan naast manuele massage ondersteunend gebruik worden gemaakt van verschillende apparatuur, zoals de lymphastim (Intermitterende Pneumatische Compressie (IPC) therapie), lymphatouch (negatieve druk therapie) en LPG wellbox (endermologie).

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?