Lymfoedeemdag

Vandaag, 6 maart is het wereld lymfoedeemdag. De dag waarop patiëntorganisaties speciale aandacht vragen voor de verkrijgbaarheid van juiste compressiekleding.

Uit onderzoek is namelijk gebleken dat meer dan de helft van de ondervraagden heeft aangegeven moeilijkheden te ondervinden bij het verkrijgen van de juiste compressie kleding voor zichzelf of voor degene voor wie zij zorgen!

De huidtherapeut weet hoe belangrijk de juiste compressiekleding voor de lymfoedeem patient is, want medische compressiekleding vormt een fundamenteel onderdeel van de behandeling van lymfoedeem. Zonder correcte compressie verslechtert het lymfoedeem en ontstaat er een hoger risico op complicaties, zoals infecties. Deze kunnen leiden tot ziekenhuisopnames, een verminderde mobiliteit en hebben een aanzienlijke invloed op het vermogen om te werken en de kwaliteit van leven van de patiënt.

Voor het verminderen van gezondheidsrisico’s en het stimuleren van zelfmanagement is goed passende compressiekleding van wezenlijk belang.