Oedeem

Vochtophoping

Oedeem is een ophoping van vocht in het lichaam waar normaal niet of nauwelijks een teveel aan vocht aanwezig is. Oedeem kan op vrijwel elke plek in het lichaam optreden.

Symptomen

Oedeem is in eerste instantie vaak te herkennen aan een strak, gespannen gevoel van de huid. Bij oedeem in de ledematen treedt vaak een zwaar, vermoeid gevoel op dat toeneemt naarmate het later op de dag is of bij warm weer.

Oedeem is niet altijd direct meetbaar. Je herkent het aan knellende sieraden en horloge of striemen van de sokken. Ook kan er een deukje in de huid achterblijven als je met de duim een paar seconden stevig op het onderbeen drukt.

Naarmate oedeem langer bestaat, kunnen meer huidveranderingen optreden zoals verkleuring, verharding en soms zelfs wonden.

Soorten

Afhankelijk van de oorzaak is oedeem onder te verdelen in:

Oorzaken

Veneus oedeem kan vele oorzaken hebben. Er kan sprake zijn van een verstoorde afvoer van vocht uit de benen, bijvoorbeeld ten gevolge van spataderen. Anderzijds kan er sprake zijn van een verstoorde pompwerking door een aandoening aan hart, longen of nieren waardoor er vocht achterblijft in het lichaamsweefsel.

Dit kun je zelf doen

  • Goede huidverzorging is erg belangrijk bij oedeem, omdat de huid vaak erg kwetsbaar is. Smeer de huid dagelijks in met een hydraterende, voedende bodycrème.
  • Een oedemateuze huid is gevoeliger voor wondjes en infecties. Probeer wondjes zoveel mogelijk te voorkomen en als je wel wondjes hebt, maak deze dan goed schoon met betadine.
  • Beweeg voldoende en voorkom overgewicht. Beweging stimuleert de natuurlijke pompwerking van de spieren en daarmee de vochtafvoer.
  • Neem contact op met een huidtherapeut bij beginnende symptomen van oedeem. Zij kan therapeutisch elastische kousen, of andere compressie hulpmiddelen, aanmeten om verergering van het oedeem te voorkomen.
Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?