Pseudofolliculitis Barbae

Ingegroeide (baard)haren

Pseudofolliculitis barbae betekent letterlijk “op folliculitis gelijkende afwijkingen in de baardstreek” en is een chronische huidaandoening. Het wordt meer gezien bij mannen met een donkere huid dan bij mannen met een lichte huid. De aandoening komt soms ook bij vrouwen voor, maar dan in de oksel- of schaamhaar regio.

Symptomen

Op lichaamsdelen waar is geschoren ontstaan talloos veel kleine rode bultjes van enkele millimeters groot. De rode bultjes kunnen met puskopjes gepaard gaan. Door de ontstekingsreactie kan de huid verdikken, wat het ontstaan van littekens en vlekjes in de hand werkt. Niet zelden zijn de bultjes jeukend en/of pijnlijk bij aanraken.

Oorzaken

Bij pseudofolliculitis barbae is er sprake van een ontstekingsreactie in de huid door ingegroeide haren. De ingroeiende haren, vaak ontstaan door te kort scheren, veroorzaken een ontstekingsreactie in de huid, omdat het afweersysteem van het lichaam de haren herkent als iets wat niet op die plaats in de huid thuishoort.

Mannen met kroeshaar hebben een grotere kans op deze aandoening (circa 60%) omdat krullend haar eerder de neiging heeft om in te groeien. Toch wordt het ook gezien bij mannen met niet krullend haar, maar dat is ongeveer maar 5% . Raciale- en erfelijke factoren spelen een grote rol.

Dit kun je zelf doen

Er bestaat geen behandeling om de ingegroeide haren te voorkomen. De jeuk of pijn kan met hormoonzalf (via de huisarts) of fruitzuur houdende crèmes worden verminderd.

Enkele adviezen om ingegroeide haren te voorkomen zijn:

  • Indien mogelijk niet meer scheren, of de baard laten staan;
  • Als dat niet lukt in ieder geval niet dagelijks scheren, maar om de dag;
  • Gebruik bij voorkeur een trimmer i.p.v. een mesje;
  • Met de haargroei mee scheren, oftewel niet tegen de haargroei in.

Een huidtherapeut kan je helpen de ontstekingen te verminderen door deze te behandelen met chemische peelings en LED licht therapie. Zij kan daarnaast adviezen geven voor huidverzorging met fruitzuren. Zijn de haren donker? Dan zou je de haargroei ook kunnen laten verwijderen d.m.v. laserontharing.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?