Rosacea

Rode verkleuring van de wangen

Rosacea is een veel voorkomende chronische huidaandoening in het gezicht. Rosacea betekent letterlijk ‘rood als een roos’. De aandoening kan lijken op acne, echter komt rosacea op latere leeftijd voor, meestal niet voor het 30ste jaar. Vooral vrouwen van middelbare leeftijd hebben er vaak last van. Bij mannen komt het minder vaak voor.

Symptomen

De felrode verkleuring is vrij karakteristiek voor rosacea. Deze  kan gepaard gaan met verwijde bloedvaatjes, rode bultjes en witte puistjes. Er zijn geen mee-eters aanwezig, zoals bij acne wel het geval is. Zwelling van het gezicht en branderig gevoel komen ook voor.

De voorkeursplekken voor rosacea zijn wangen, doorlopend over de neusrug en -punt, midden van het voorhoofd en de kin.

Oorzaken

De oorzaak van rosacea is niet bekend. De meest gehoorde oorzaak is het plotseling in grote getalen aanwezig zijn van de demodex mijt, die normaal op de huid geen problemen geeft. Deze demodex mijt verergert de ontstekingsreactie.

Bij reeds bestaande rosacea spelen de volgende uitlokkende factoren ook een rol:

  • Sterk gekruid of warm eten
  • Bepaalde medicatie die vaten verwijd
  • Hormoon zalf, vaak gegeven bij eczeem
  • Temperatuurwisselingen, met name verergering met koude
  • Overgevoeligheid voor veel cosmetica
  • Stress
  • Hormonale wisselingen

Dit kun je zelf doen

De rosacea huid is erg gevoelig. Ga daarom niet allerlei cosmetica kopen bij de drogist of beauty behandelingen doen. Dit doet meer kwaad dan goed.

Zorg dat de huid gehydrateerd en gevoed blijft. Drink voldoende water en gebruik milde huidverzorgingsproducten op advies van een huidtherapeut. Een antibiotica- of ivermectine houdende crème van de huisarts of dermatoloog geeft vaak vermindering van klachten.

Vermijd bovenstaande uitlokkende factoren. En bescherm de huid tegen UV straling met spf50 en smeer de huid elke 2 uur in.

Uit recente studies is gebleken dat mensen met rosacea een verhoogde kans hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten. Behoud daarom een gezond gewicht en blijf voldoende in beweging.

Neem contact op met een huidtherapeut als je vragen hebt over jouw huid. Zij kan je adviseren op het gebied van milde huidverzorgingsproducten. De symptomen kunnen worden verminderd d.m.v. LED lichttherapie, coagulatie of een gezichtsbehandeling.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?