Shave excisie

Afschaven van ontsierende huidoneffenheden

Shave excisie is een techniek om goedaardig huidweefsel oppervlakkig van de huid te schaven door middel van een ringvormig mesje, ook wel curette genoemd. De huidoneffenheden moeten hierbij op de huid liggen.

Voordat tot afschaven van ontsierende huidoneffenheden kan worden overgegaan, worden de plekjes gecontroleerd of er geen sprake is van onrustige cellen of huidkanker. Bij twijfel zal ik je vragen dit te laten controleren bij de huisarts of dermatoloog.

Indicaties

Shave excisie kan worden ingezet voor ruwe, op de huid liggende, huidoneffenheden, zoals steelwratjes of ouderdomswratten.

Werkwijze

Als de ontsierende huidoneffenheden als goedaardig zijn beoordeeld worden deze door middel van een ringvormig mesje, een zogenaamde curette, van de huid geschaafd. Vooraf kan de huid lokaal worden verdoofd met cryo spray, waarna door middel van het mesje het overtollige weefsel van de huid wordt geschaafd.

Na de behandeling blijft een schaafwondje achter op de huid wat licht kan bloeden. Er wordt een pleister op de huid geplakt om kleding tegen vlekken te beschermen. Het schaafwondje kan de eerste dagen wat gevoelig zijn, maar is over het algemeen binnen een week zijn genezen.

Vaak kan een steelwratje of ouderdomswrat in één behandeling volledig worden verwijderd. Voor grotere huidoneffenheden kunnen meerdere behandelingen nodig zijn. In dat geval zijn 2-3 behandelingen vaak voldoende, met een tussenpoos van minimaal 2 weken.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?