Therapeutisch Elastische Kousen

Aanmeten elastische kousen

Therapeutische elastische kousen (TEK), niet te verwarren met steunkousen, worden aangemeten bij verschillende been- of armklachten. Bij een verstoorde bloedcirculatie zorgt de kous ervoor dat de aders onder druk worden gezet, waardoor het bloed sneller gaat stromen.

Hierdoor wordt het aderlijk bloed (samen met de afvalstoffen) beter afgevoerd en ontstaat er ruimte voor de aanvoer van nieuw slagaderlijk bloed. Als de bloedcirculatie is hersteld, zullen de meeste beenklachten verdwijnen of voor een groot deel verminderen. Opgezwollen enkels en dikke benen kunnen met de TEK afdoende worden behandeld. En waar het uiteindelijk om gaat: jij kan weer vrij bewegen, zonder gevoelens van irritatie of pijn.

Voor het herstellen van een ontregelde bloedsomloop, komt het er op aan dat de kous een juiste druk geeft. Alleen dan is de therapeutische werking van een kous maximaal. TEK kennen verschillende drukklassen en uitvoeringen. Bij ieder probleem hoort een specifieke TEK.

Indicaties

  • Vermoeide, zware of rusteloze benen
  • Spataderen, ook bij zwangerschap
  • Chronische veneuze insufficiëntie
  • Trombose
  • Oedeem
  • Lymfoedeem
  • Lipoedeem

Werkwijze

TEK zijn niet meer zoals vroeger alleen in beige verkrijgbaar. Ze zien er tegenwoordig mooi uit en zijn ook verkrijgbaar in antraciet, zwart of donkerblauw, met open of gesloten teen.

Je kan met een verwijzing van de huisarts een afspraak maken in de praktijk. Tijdens deze afspraak zullen de benen of armen nauwkeurig worden opgemeten. Als er teveel oedeem aanwezig is, zal er eerst moeten worden gezwachteld alvorens de TEK op de juiste maten kunnen worden aangemeten.

Alle TEK moeten worden besteld. Na 1-2 weken kom je terug in de praktijk en krijg je instructie over het aan- en uittrekken en wassen van de TEK.

TEK worden door de zorgverzekering vergoed uit de basisverzekering onder het kopje hulpmiddelen. Je hebt recht op 2 stuk/paar per jaar.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?