Verruca seborrhoica

Ouderdomswratten

Ouderdomswratten zijn veel voorkomende goedaardige afwijkingen op de huid die met name op oudere leeftijd, vaak boven het 50e levensjaar, ontstaan. De Latijnse benaming is verruca seborrhoica.

Symptomen

Ouderdomswratten kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. In het begin is het vaak een huidkleurig, geelbruin, grijsbruin plekje met een ruw oppervlak. Later worden ze dikker en groter, bruin of zwart van kleur met een wratachtig (hobbelig, brokkelig) oppervlak. Ze liggen op de huid en het lijkt alsof je ze zo eraf kunt krabben. De grootte varieert van 0.5 – 3cm. Op de borst, rug, gezicht en de nek komen ze het meeste voor.

Oorzaken

De precieze oorzaak is nog niet bekend. Het is in ieder geval geen virus, dus niet besmettelijk zoals bij andere wratten. Het lijkt erop dat ouderdomswratten ontstaan als gevolg van het ouder worden van de huid. Ook erfelijkheid speelt een rol.

Dit kun je zelf doen

Ouderdomswratten gaan niet vanzelf weg en worden vaak vanuit cosmetisch oogpunt verwijderd. Ook kunnen ze op vervelende plekken zitten waarbij het irriteert, zoals ter hoogte van de BH-band.

Het is af te raden om zelf aan de ouderdomswratten te gaan krabben. Het ontstane wondje kan gaan infecteren.

Neem contact op met een huidtherapeut als je ouderdomswratten wilt laten verwijderen. Zij kan dit doen d.m.v. coagulatie of shave-excisie.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?