Wondverzorging

Behandeling van een open been

Een gezonde huid is goed doorbloed en heeft voldoende zuurstof en voeding om wondjes snel te genezen. Als de doorbloeding van de huid vermindert, kunnen wondjes niet (goed) genezen. Er ontstaan chronische open wonden met het risico op infecties en afsterving.

Indicaties

De meest voorkomende wonden in de praktijk is het ulcus cruris, oftewel open been. Een ulcus cruris kan ontstaan door een trauma, bijvoorbeeld stoten aan de trapper van de fiets, of door een niet goed functionerend bloedvatenstelsel. Ook wonden bij lymfoedeem en kanker worden veel gezien. Oedeem is vaak een complicerende factor bij de genezing van wonden.

Werkwijze

Een huidtherapeut beschikt over goede kennis en technieken om wonden te kunnen behandelen. De invulling en intensiteit van de behandeling zijn afhankelijk van de soort wond.

Als er snel wordt gestart met oedeemtherapie en wondverzorging zal de genezing voorspoedig verlopen. Door het geven van compressie d.m.v. zwachtelen of een elastische kous wordt het lymfesysteem ondersteund met het afvoeren van ontstekingsresten uit de wond. Er is minder kans op infectie, er is geen (of minder) antibiotica nodig en de wond zal sneller genezen.

Chat openen
Hallo! Hoe kan ik je helpen?